• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Iets gezien?

Stel: je hoort een zanglijster zingen op een vaste plek. Of je ziet de prenten van een egel in de aarde. Je vindt een dode salamander in de stapel stoepstenen. Je ziet een sperwer langs de bomen jagen of de eerste pinksterbloem in bloei. Het zijn allemaal waardevolle waarnemingen! Als plaats en tijd van waarneming bekend zijn, kun je de waarneming hier doorgeven.

Geef je waarneming door!
Geef je waarnemingen door via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Geef zoveel mogelijk informatie, zoals de plaats (tuinnummer), datum en tijdstip, een beschrijving of foto, aantal en eventueel opvallend gedrag. Je waarneming wordt dan geregistreerd. Bijzondere waarnemingen komen in de nieuwsbrief of op de homepage van deze site.

Doe je vaak waarnemingen, dan kun je de gegevens ook direct plaatsen op de grootste landelijke site voor natuurwaarnemingen: waarneming.nl. Hoe dat gaat lees je hieronder.


Waarom iets doorgeven?
Het is leuk om iets met anderen te delen. En je helpt met het vormen van een completer beeld van de natuurwaarden van De Pioniers. Het is boeiend om te zien dat natuur voortdurend verandert; er verschijnen nieuwe soorten (zoals het goudhaantje) en andere soorten zie je steeds minder (zoals de groene kikker). Hoe komt dat? En hoe kunnen we die soorten die het moeilijk hebben een handje helpen?

We kunnen de betekenis van natuur in de stad niet vaak genoeg onderstrepen. Hoe completer het beeld van het dieren- en plantenleven van ons tuinenpark, des te duidelijker kunnen we laten zien dat het niet zomaar vervangbaar is. Bovendien moet ieder plan getoetst worden aan de Flora- en Faunawet. Als aantoonbaar is dat het voortbestaan van beschermde soorten in het geding komt, kan een ondoordacht plan worden vertraagd of zelfs tegengehouden.


Zelf waarnemingen doorgeven
Het is tegenwoordig niet meer zo'n gedoe om waarnemingen door te geven. Tot een paar jaar terug gebruikte je speciale formulieren. Een vogelwaarneming ging naar het SOVON, een kikker naar het RAVON enzovoorts. Dat was erg omslachtig.

In het digitale tijdperk kun je je aanmelden als (individuele) waarnemer bij onder andere www.waarneming.nl. Op de startpagina zie je rechtsboven een menubalkje met "inloggen - registreer - forum - help". Kies "registreer" en vul een gebruikersnaam en wachtwoord in. De rest volgt vanzelf. Je kunt na bevestiging van de registratie naar hartenlust gaan invoeren. Doe dat alleen als je waarneming zeker is (je kunt overigens ook "onzeker" aanvinken).

Waarnemingen van zeldzame planten of dieren worden goed gecontroleerd op betrouwbaarheid en er is een forum dat het makkelijker maakt om een "vreemd soort" op naam te krijgen. Om aan het forum mee te doen, bijvoorbeeld om erachter te komen wat voor rups je op de foto hebt, moet je je apart laten registreren.


Waarnemingen bekijken
Ook als je niet bent geregistreerd als lid kun je op www.waarneming.nl een kijkje nemen. En dat is zeker de moeite waard. Welke vlinders zijn er dit jaar op De Pioniers gezien? En staat de ijsvogel er al bij? Hoeveel soorten vogels zijn er geregistreerd?

In het menubalkje linksboven kies je "overzichten". Klik op "gebieden" en vul in "De Pioniers" (of een ander gebied waar je benieuwd naar bent). Bevestig je keuze met de OK-knop. Er verschijnt "Utrecht - De Pioniers" in blauwe letters. Klik daarop en je ziet alle doorgegeven waarnemingen vanaf 2007. De jaren vóór 2007 zullen terugwerkend worden ingevoerd. Als je nu op een soort uit de lijst klikt zie je alle waarnemingen van deze ene soort op De Pioniers. Rechts in beeld is een menu met wat leuke mogelijkheden:

  • Informatie -> ligging van het gebied
  • fenologie -> vroegste waarnemingen van de soort
  • soortenlijst -> alle soorten vlinders, zoogdieren enz. die zijn doorgegeven
  • statistieken -> per maand de aantallen vlinders, vogels enz.
U bent hier: NATUUR iets gezien?