• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Natuur

Tuinenparken: groene longen in de stad  

We kunnen niet zonder natuur in de stad. Tuinenparken dragen daar aan bij. Evenals de buur-tuinenparken: De Driehoek en Ons Buiten, is De Pioniers een groene oase van rust in Utrecht Noordoost. De natuur komt er op adem. Wij Pioniers ook!  Er leven veel soorten dieren. Dat komt door de grote variatie in begroeiing en door de verbinding met het buitengebied  via waterwegen en spoorwegtaluds.

  

Vogels, vleermuizen, spitsmuizen en de egel helpen de overvloed aan insecten onder controle te houden. Overhoekjes, natuurterreintjes, houtsingels met takkenrillen, kilometers slootoever, hagen, nestkasten, vijvers: het zijn allemaal plaatsen waar dieren zich kunnen vestigen. De laatste decennia is zijn de omstandigheden nog gunstiger geworden: er wordt extensiever getuinierd, niet meer chemisch bestrijd en natuur bevorderd. De bomen op en rondom het complex zijn inmiddels behoorlijk groot en geschikt geworden voor boomvogels zoals spechten.
 
Ben je geïnteresseerd in de soorten die je hier kunt zien of horen, dan kun je hier terecht. Er zijn soortlijsten die jaarlijks worden geactualiseerd.

Heb je zelf waarnemingen, schrijf het op het waarnemingenbord in de hal van het verenigingsgebouw of kijk verderop hoe je het zelf via internet kunt doorgeven. Wil je de natuur een handje helpen door in je tuin voorzieningen te treffen of door anders te tuinieren ga dan naar tuintips.

U bent hier: NATUUR natuur